'Brave music of

a distant drum,

a novel'

(boekrecensie)Boeken over Ghana zijn er genoeg. Maar boeken uit Ghana? Het boek 'Brave Music of a distant drum, a novel' was dus een welkome verrassing in onze brievenbus. Manu Herbstein schreef het verhaal van Ama, van jong vrij meisje in het noorden van wat nu Ghana is tot bejaarde, blinde slavin in Brazilie. In dat levensverhaal komen alle aspecten van de slavenhandel aan bod: de rooftochten, de oorlogsbuit, het koninkrijk Ashanti, Elmina met haar Nederlandse 'heeren', de overtocht naar de andere kant van de oceaan voor het werk op de suikerplantage en het nieuwe leven samen met Europese immigranten in Brazilie.

Het boek is geschreven in het Engels, in ontspannen leesbare zinnen. De verteller is afwisselend Ama en haar zoon Zacharias/Kwame die aan de hand van Ama kennismaakt met zijn 'roots' waarvan hij geen vermoeden had. Achterin het boek staat ook een gedeelte: 'challenges for readers', zeker het lezen en overdenken waard.

Manu zelf is overigens van huis uit een Zuid-Afrikaan van Europese afkomst. Hij woont echter sinds 1960 in Ghana en heeft de Ghanese nationaliteit als zijn officiele aangenomen. De boeken van Manu zijn verkrijgbaar in boekwinkels in Accra ( oa Vidya Bookstore) en via Amazon.com en Bol.com (e -book)
Volg ons op twitter (Ervaar_Afrika) en blijf op de hoogte!