De verstandigste zijn!Meer nieuws:
Actuele berichten
Agenda
nieuwsbrief januari 2010
nieuwsbrief juni 2009
nieuwsbrief januari 2009
nieuwsbrief oktober 2008
nieuwsbrief juli 2008

P! is het tijdschrift voor het particuliere initiatief, op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. De redactie riep met een schrijfwedstrijd op om vooral de valkuilen van ontwikkelingssamenwerking te laten zien. De inzending van het Ghana Verkeersbureau werd 2e, met onderstaande bijdrage over haar moeizame relatie met de Ghanese overheid:

De verstandigste zijn
‘Dank voor jullie inzet,….’ Na drie herinner-mailtjes hebben we eindelijk weer een antwoord van de Ghana Tourist Board. Maanden zijn we al bezig om de logistiek te regelen voor een Belgische TV-ploeg. Die wil Ghana toeristisch groots in de spotlight zetten, maar ook deze mail is een beleefde variatie op ‘we zijn er mee bezig’. Zucht! Als het om actie gaat geven onze projectpartners in hoofdstad Accra niet thuis.

We worstelen met onze relatie met “Accra”. Al twee jaar kiezen we ervoor de “verstandigste” te zijn. Omdat meer toeristen naar het platteland letterlijk broodnodig is, lopen we steeds de gaten dicht. Omwille van een dertigtal arme dorpsgemeenschappen doen we het werk (toerismepromotie) dat belegd is bij fors gesubsidieerde officiële instituties. Omwille van een doelgroep die wil werken voor zijn geld, accepteren we al twee jaar dat goed betaalde ambtenaren in gebreke blijven.

Dankbaarheid en vanzelfsprekendheid
In Accra overheersen namelijk mooie woorden voor pers en donoren. Meer hoeft ook niet. Accra lijkt gewend dat problemen vanzelf overgaan en zo niet: de pijn wordt toch op het platteland gevoeld. Uiteindelijk is er altijd wel iets of iemand die dit ontwikkelingsvraagstuk adopteert, wij bijvoorbeeld.

Maar zijn wij wel verstandig bezig als we bij uitblijvende actiepunten toch de ontstane rommel opruimen? Zijn we niet mede schuldig aan de gewenning aan vanzelfsprekende hulp? Moeten we meer investeren in de inbedding op nationaal niveau? Of kunnen we beter gewoon stoppen met het betrekken van Accra? Zou Accra wél haar verantwoordelijkheid nemen als we ons tempo en ambitieniveau zouden verlagen? We zijn er na twee jaar nog niet uit.

En wat betreft die Belgische TV-reportage? Het geduld van de filmploeg is op, maar wij hebben een alternatieve financiering uitgewerkt. We zouden de logistiek dan helemaal zelf regelen. Zullen we dan nog één keer de verstandigste zijn

Meer nieuws?
Klik hier voor alle nieuwsberichten.


VROLIJK, VEILIG EN VEELZIJDIG AFRIKAHomeReisgidsDownloadsFotosOver ons
NieuwsKaartLinksGhanaForumFeedback