Relatiemagazine ThiemeDe drukker van Ervaar Ghana, Thieme Deventer interviewde ons in maart 2010 voor zijn halfjaarlijks relatiemagazine.

Tekst: Natascha Hanegraaf

Mooi en veilig Ghana in de schijnwerpers
In 2007 namen Deventernaren Gerard van Heusden en zijn vrouw Eva van Dijk een uniek initiatief. Zij gaven in eigen beheer een reis- en cultuurgids over het land Ghana uit in de hoop dat toeristen hiermee hun weg in en naar dit prachtige land beter kunnen vinden. Het concept van de reis- en cultuurgids is helemaal nieuw. Normaliter kiezen mensen eerst een vakantiebestemming en kopen daarna de bijpassende reisgids. Gerard en Eva hebben de zaken omgedraaid. “Door het lezen van onze reisgids worden mensen zo enthousiast dat zij besluiten om een reis naar Ghana te boeken, dat is onze intentie”, aldus Eva van Dijk. Waarom Ghana? Eva: “Dit land raakt me al jaren en dan vooral haar inwoners. Uit het oogpunt van armoedebestrijding wilden wij iets terug doen voor deze mensen die weinig hebben maar alles geven”. Ondanks diverse culturele trekpleisters bleven toeristen tot voor kort weg uit Ghana. Eva licht toe: “Ghanezen zijn niet gewend om hun eigen land te promoten. Terwijl de komst van toeristen voor sommigen bewoners het verschil maakt tussen leven, of sterven van de honger”.

Arbeidsintensief
Het Ghana boekproject was zeer arbeidsintensief en had een enorme impact op de levens van Gerard en Eva. “Er hebben bijna 100 mensen meegewerkt aan de totstandkoming van de reis- en cultuurgids. Zelf hebben we allebei onze banen opgezegd om fulltime met het project bezig te kunnen zijn”, zegt Eva. Het echtpaar dat reizen over de hele wereld maakt, rondde het boek uiteindelijk af tijdens een maand durende boottocht van Zuid-Amerika naar Europa. Dat was het moment waarop er afspraken moesten worden gemaakt over de vormgeving en de druk van de gids. Eva:”Via via hoorden wij dat drukkerij Thieme Deventer een maatschappelijk betrokken organisatie was, die zich wellicht aangesproken zou voelen om onze gidsen voor een schappelijke prijs te drukken. Ik stuurde hierover een mail naar directeur Stephan Peters. Een week later zaten we al om de tafel”.

Omdat Eva en Gerard heel goed voor ogen hadden hoe de Ghana gids eruit moest komen te zien konden er snel koppen met spijkers worden geslagen. “We wilden aan het uiterlijk van de gids geen concessies doen. En het uiteindelijk is resultaat is precies datgene dat wij voor ogen hadden. Met onze grote wens: een kanariegeel leeslint”.

Ghanees Verkeersbureau
Dat de reisgids in de toeristische sector niet onopgemerkt is gebleven, blijkt wel uit het feit dat de uitgave in 2009 door de reisboekhandels in Nederland is genomineerd voor de categorie Beste Reisgids. Inmiddels zijn er enkele duizenden Ghana gidsen via reisboekhandels en bol.com verkocht.

Als vervolgstap hebben Eva en Gerard in Deventer het Ghanees Verkeersbureau opgericht. Ook nu de gids is verschenen zijn beiden nog druk met diverse promotiewerkzaamheden en het onderhouden van de website. “Helaas beginnen onze eigen financiële bronnen nu wel op te raken”, zegt Eva spijtig. Dat betekent dat beiden de komende periode niet meer fulltime met het project bezig kunnen zijn. Desondanks zijn er mooie toekomstplannen, onder meer in de vorm van een internationale versie van de gids en een film door de Belgische tv. “Wij zijn van plan om dit initiatief ook in andere landen uit te rollen. In Ghana merkt men nu de eerste resultaten door een toename van het aantal toeristen. Daar is het ons uiteindelijk allemaal om begonnen en hiermee is onze droom uitgekomen”.

Meer nieuws?
Klik hier voor alle nieuwsberichten.


VROLIJK, VEILIG EN VEELZIJDIG AFRIKAHomeReisgidsDownloadsFotosOver ons
NieuwsKaartLinksGhanaForumFeedback