Interview De StentorMeer nieuws:
Actuele berichten
nieuwsbrief januari 2010
nieuwsbrief juni 2009
nieuwsbrief januari 2009
nieuwsbrief oktober 2008
nieuwsbrief juli 2008

13 februari 2010
bron: De Stentor, tekst: Jelte Posthumus

ECO-TOERISME IN PLAATS VAN
ONTWIKKELINGSHULP VOOR GHANA

Met een bescheiden subsidie maar een ambitieuze droom over duurzaam toerisme werkte een echtpaar uit Deventer twee jaar lang aan een reis- en cultuurgids over Ghana. 'Ervaar Ghana' werd inmiddels genomineerd voor de verkiezing van beste reisgids van 2009. De eerste van een reeks lezingen hierover vindt dinsdag plaats in Deventer.

Waar eeuwenoude forten aan de kust herinneren aan de Nederlandse slavenhandel, zochten Eva van Dijk en haar man en reisjournalist Gerard van Heusden in alle uithoeken van Ghana naar mogelijkheden voor duurzaam toerisme. In het land van goud, olie en cacao, gelegen aan de Afrikaanse westkust, leeft een groot gedeelte van de bevolking nog steeds onder de armoedegrens. Terwijl in de hoofdstad Accra goedbetaalde voetballers en succesvolle zakenlieden in dure auto’s rondrijden, leven Ghanezen op het platteland in lemen hutten met rieten daken. Stromend water en elektriciteit zijn er niet. Toch is zo'n dorp één van de 39 bestemmingen die de auteurs in het boek aanprijzen.

Volgens Van Dijk onderscheid zogenaamd ecotoerisme zich duidelijk van de gangbare manier van reizen: „Wij richten ons op een nieuw soort toerisme, waarbij duurzaamheid het belangrijkste uitgangspunt is; vooral de lokale bevolking moet ervan profiteren en het milieu mag niet worden belast.” Op basis daarvan selecteerde ze tientallen bestemmingen, die variëren van een voormalig slavenfort tot een biologische cacaoboerderij. Kleinschalige bestemmingen, waar bezoekers opgaan in de traditionele manier van leven, of er nu wel of geen elektriciteit is. Toeristen zouden zo een unieke culturele ervaring opdoen. Over het andere effect van dit type toerisme zegt Van Dijk: „Traditionele ontwikkelingshulp houdt mensen afhankelijk. Volgens ons is het juist zaak om – op een verantwoorde manier – 'business' te drijven met een land als Ghana.”

Ghana, een voormalige Britse kolonie, betoverde haar tijdens een reis in 2004. Toch duurde het nog tot 2007 voordat ze, als een droom, een ingeving kreeg over het project na een hulpvraag uit Ghana. Die droom is uitgegroeid tot een omvangrijk samenwerkingsverband met tientallen Ghanese gemeenschappen, overheidsinstanties en de ontwikkelingsorganisatie SNV. Het inmiddels geopende Ghana Verkeersbureau is het eerste verkeersbureau voor een Afrikaans land in Nederland en de opbrengsten van het boek, dat inmiddels in geheel Nederland en België te krijgen is, gaan rechtstreeks naar Ghana. Maar bij alleen financiële hulp moet het dus niet blijven: „Het is nog te vroeg om betrouwbare cijfers te presenteren, maar gebaseerd op wat ik vanuit Ghana te horen krijg, lijkt het erop dat er dankzij onze gids meer mensen naartoe gaan.” Ook geeft het echtpaar de komende tijd een aantal lezingen, waarvan de eerste aanstaande dinsdag plaatsvindt in boekhandel Praamstra in Deventer.

De gastvrijheid van de Ghanezen en de veiligheid die zelfs het reizen op eigen gelegenheid mogelijk maakt, maken Ghana volgens Van Dijk tot een aantrekkelijke bestemming. Terwijl in andere landen spanningen tussen de islamieten en christenen voor een gespannen sfeer zorgen, leven de twee groepen in het westen van Afrika vredig naast elkaar. „Er geldt eigenlijk: hoe meer goden, hoe beter,” aldus Van Dijk. „Met de vele traditionele, lokale geloofsvormen hebben ze een brede gemeenschappelijke basis.” Over de erfenis van het slavenverleden kan ze kort zijn: „Ghanezen vergeten niets, maar vergeven wel.”

Nadat ze voor het schrijven van de reisgids met moeite wat subsidie bij elkaar kregen, overvalt de vele aandacht voor de gids de twee auteurs een beetje. Inmiddels werken ze daarom samen met een professionele persvoorlichter. Terwijl ze de gids in september in eigen, bescheiden beheer uitbrachten, werden ze kort daarna op verzoek van minister van ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders uitgenodigd om het eerste exemplaar uit te reiken aan de ex-president van Ghana, John Kufuor, die in september Den Haag bezocht. Landelijke tv-zenders besteedden vervolgens volop aandacht aan de gids en inmiddels wordt er in België gewerkt aan een zesdelige tv-serie die gebaseerd is op 'Ervaar Ghana'.

„Uiteindelijk gaat het niet om de aandacht voor ons, maar om de mensen in Ghana. Die willen we helpen”, aldus Van Dijk. Tijdens de lezingen die zij en haar man de komende tijd in boekhandels overal in het land gaan geven, willen ze zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een bezoek aan Ghana, waar de medewerkers van de eco-bestemmingen volgens Van Dijk vol verwachting uitkijken naar meer Nederlandse bezoekers. Ze benadrukt echter dat hun doelgroep breder is: „Het is niet voor niets een cultuurgids en dus ook geschikt voor de thuistoerist, die gewoon meer over Ghana te weten wil komen.”

De lezing 'Het hoofd van Badu Bonsu en andere verhalen', over eco-bestemming Ghana en de West-Afrikaanse cultuur, vindt plaats op dinsdag 16 februari in boekhandel Praamstra in Deventer. Aanvang: 20.00 uur. Meer informatie: www.ghana-verkeersbureau.nl

Meer nieuws?
Klik hier voor alle nieuwsberichten.


VROLIJK, VEILIG EN VEELZIJDIG AFRIKAHomeReisgidsDownloadsFotosOver ons
NieuwsKaartLinksGhanaForumFeedback