;


NIEUWSBRIEF - JULI 2008


nieuwsbrief januari 2010
nieuwsbrief juni 2009
nieuwsbrief januari 2009
nieuwsbrief oktober 2008
nieuwsbrief juli 2008

Deventer Post, klik voor het hele artikel

De Stentor, klik voor het hele artikel

Het gaat goed met ons project "Ga naar Ghana (reisgids)" en met deze nieuwsbrief willen we jullie kort bijpraten.

HERHALING: WAT EN WAAROM VAN "GA NAAR GHANA (REISGIDS)"
Wij zijn een reisgids aan het maken die we zelf gemist hebben: een Nederlandstalige reisgids die enthousiasmeert en uitlegt hoe bijzonder Ghana is en hoe je dat het beste kunt ervaren. Ons doel is meer mensen meer van Ghana te laten genieten, en daarmee tevens Ghana meer te laten profiteren van de reislust (en bestedingen) van de betrokken toerist uit Nederland. Het wordt een vernieuwende, originele reisgids met praktische weetjes, een combinatie van reisverhalen en antropologische informatie ineen. Een gids vooraf en een herinnering daarna. De nadruk ligt daarbij op (kleinschalig) ecotoerisme. We hebben geen commerciële doelstelling. Dat kan ook niet gezien de omvang van de Nederlandstalige reisinformatiesector. "Ga naar Ghana (reisgids)" is een boek dat gewoon geschreven moet worden.

DE AFGELOPEN MAANDEN IN VOGELVLUCHT De afgelopen maanden hebben we een uitgebreid netwerk opgebouwd in en buiten Ghana. We hebben getoetst of ons project past bij de behoefte van Ghana door contacten met ambassades en ontwikkelingsorganisaties en we hebben ons verzekerd van toegang tot de benodigde deskundigheid om onze reisgids te kunnen schrijven: (reis)journalisten, antropologen, veldwerkers, Nederlandse Ghanezen, Ghaneze Nederlanders etc. De opzet van de reisgids krijgt steeds concreter vorm en tot slot: we hebben het project op de kaart gezet ten behoeve van sponsoring.

FORUM LIVE VOOR HET VERZAMELEN VAN ERVARINGEN Veel (oud-)Ghanagangers willen voor ons verslaggever zijn. Dat is fijn: we willen namelijk graag zoveel mogelijk meningen over Ghana’s bestemmingen horen. Hoe ervaren jullie plekken en gebruiken, waar lopen jullie tegenaan? Hoe meer hoe beter! Dat is goed voor de objectiviteit en leerzaam voor de eco-toerismesector van Ghana. Het creëert echter ook veel werk. Daarom is vorige week onze verslaggeverswebsite live gezet: www.ghana-verkeersbureau.nl/forum. We hebben gekozen voor een forum omdat we zo veel ervaringen kunnen verwerken. Voor Ghanagangers is het tevens een plek met reistips. Aanbieders van aanbod in Ghana kunnen eveneens van het forum gebruik maken, mits inhoudelijke informatie de boventoon voert. Mailen van bijdragen blijft uiteraard ook mogelijk, maar liever via het forum. Aarzel dus niet, vul het forum en zegt het voort. Zoals gezegd: hoe meer hoe beter!

PROJECT ENTHOUSIAST ONTVANGEN DOOR GHANA TOURIST BOARD, NCRC & SNV Ontwikkeling van duurzaam toerisme om de plattelandseconomie te verbeteren is een speerpunt in Ghana. O.a. de Ghana Tourist board, de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV en de Ghaneze organisatie NCRC werken aan verbetering van het toerismeaanbod in Ghana, en door samenwerking met ons kunnen zij die plekken voor het voetlicht brengen. Om met Corjan van der Jagt (SNV-Ghana) te spreken: “your project comes exactly at the right time”.. Bescherming van het culturele en natuurlijke erfgoed is daarbij ons gemeenschappelijke uitgangspunt. Het is fijn om samen te kunnen werken met zulke deskundige partners. (zie: , klik hier).

VELDWERK Omstreeks 1 oktober zal een delegatie van Coolywooly Ervaringen afreizen naar Ghana om fulltime de verschillende bestemmingen te gaan bezoeken. Momenteel loopt de selectieprocedure voor deze delegatie in samenwerking met onze partners Ontmoet Afrika en NorGhaVo (zie hier. Ben je een ervaren reiziger die goed kan observeren en kun je omstreeks oktober een maand naar Ghana, meld je dan gauw aan. Wie weet kun je nog mee in de selectieprocedure.

WAAROM NEDERLANDSTALIG? Deze vraag is ons de afgelopen maanden vaak gesteld. Het antwoord is: omdat we Ghana optimaal in woorden tot leven willen brengen. Moedertaal is daarvoor belangrijk. In tweede instantie kunnen we het manuscript vertalen.

AUTEURSELECTIE IN VOLLE GANG Verslaggeving van eco-bestemmingen is slechts één pijler van de reisgids. De tweede pijler bestaat uit doorkijkjes in de achtergronden van de Ghaneze samenleving en andere informatie die gaat bijdragen aan het optimaal kunnen ervaren van Ghana. Zo gaan we bijvoorbeeld uitgebreid stil staan bij hoe Ghanezen Nederlanders ervaren (in Ghana en in Nederland). Ook op dit vlak hebben we de afgelopen maanden een uitgebreid netwerk opgebouwd van deskundigen. De maanden augustus en september zullen we gebruiken om de definitieve auteurs te selecteren en concrete werkopdrachten uit te zetten.

PROMOFILM OP MAMBAPOINT Jop Haverkamp heeft een filmpje gemaakt om ons project voor het voetlicht te brengen voor het tv-programma Mambapoint (over ontwikkelingsamenwerking). Kijk op de website: ghana-verkeersbureau.mambapoint.tv.

RONNIE DANKELMAN TEKENT VOOR DE FOTO’S Kijk op www.imaginative.nl voor een preview op de schitterende foto’s die deze fotograaf heeft gemaakt van Ghana.

TELEFONISCHE HELPDESK Elke donderdagmiddag van 16u00 tot 17u00 is de redactie telefonisch bereikbaar voor reistips naar Ghana. Tel: +31 6 505 201 76. Tijdens andere tijden kun je mailen naar info@coolywooly.nl

PLANNING EN FINANCIERING Wij streven (nog steeds) naar een lancering op de vakantiebeurs in januari 2009, samen met de Ghana Tourist Board. Of we dit gaan halen is afhankelijk of omstreeks oktober alle (eco)bestemmingen in Ghana voldoende bezocht zijn (door de diverse parttime-verslaggevers via het forum en de coolywooly-delegatie die wij er speciaal voor naar Ghana sturen). Een tweede belangrijke factor in de planning betreft de financiering van de productie. Op dit moment is die financiering nog niet rond. Onze droom is een grote oplage zodat wij proactief Ghana in de etalage van de boekwinkel en bibliotheek kunnen neerzetten. Hulp in de vorm van fondsen, advertenties, garantieafnames en/of publishing-diensten zijn dus nog steeds zeer welkom. Tot op heden hebben we de activiteiten uit eigen middelen kunnen financieren.

MEER WETEN?
"Ga naar Ghana (reisgids)" is een project van Coolywooly Ervaringen in samenwerking met NCRC Ghana, Ghana Tourist Board en Ontmoet Afrika. De projectorganisatie is aangesloten bij het Holland-Ghana-Platform. Het doel is armoedebestrijding door meer bezoekers naar het Ghanese platteland. Een professionele Nederlandstalige reis- en cultuurgids een enthousiasmerend middel. De projectorganisatie is aangesloten bij het Holland Ghana Platform.

Mail naar: info@ghana-verkeersbureau.nl Donatie: bank 78.48.40.962 te Aalsmeer ovv Donatie Verkeersbureau.

RSS-feed: ghana_feed.xmlRSS-feed: ghana_feed.xml


Click for English language Klik voor Nederlands