GHANA IN VOGELVLUCHT


Enkele sfeerimpressies:
- Ervaar Ghana - de film, klik
- Ervaar Ghana - foto's, klik
- Stefano De Franceschi (Italiaanse film, UNWTO), hier
- Roos Wilmer (column), klik
- Jolien (14 jaar), klik
- Ada Rosman, klik
- Jan Boonstra, klik
- Arthur Niggebrugge,
- Marcel van Engelen,

- David van Bodegim,

- Barbara van Rijn (Coastal TV Ghana),
klik
- Barack Obama, klik
- Max Milligan, klik

Informatie over Ghana op uw website?
Het Ghana Verkeersbureau beschikt over een collectie redactionele teksten en fotomateriaal over Ghana, (het waarom van) reizen naar Ghana en reisgidsen over Ghana die u kunt gebruiken voor uw eigen Ghana-gerelateerde promotie op uw website. Hoe? Meld uw website en u ontvangt het materiaal. Maatwerkteksten zijn ook mogelijk.

Regenwoud, savanne en tropische stranden. Het is er gemiddeld 30 tot 35 graden Celsius. Het land is het hele jaar goed te bezoeken. Het groen in de vlag symboliseert het landschap.

Ivoorkust is de linkerbuurman. Togo de rechter. Ten noorden ligt Burkina Faso. Het zuiden is gelegen aan de Golf van Guinea.

Accra is de hoofdstad en ligt aan de kust. Daar is ook het internationale vliegveld. Andere grote steden zijn: Kumasi, Tamale, Koforidua en Ho. Gouda, Amsterdam, Alkemade en Almere hebben stedenbanden met Ghana.

Ghanezen zijn vrolijk, extravert, nuchter en gastvrij. Ze lachen veel en nemen de dag zoals hij komt. De bevolking maakt een reis naar Ghana tot een hoogtepunt.

De oude naam is Goudkust. Het geel in de vlag symboliseert de rijkdom aan mineralen.

Ghana was in de 18e eeuw het centrum van de West-Afrikaanse slavenhandel. De Nederlanders brachten slaven onder andere via Curaçao naar Suriname. De bekendste slavenforten liggen in Cape Coast en Elmina.

Olifanten, apen, nijlpaarden, antilopen en krokodillen laten zich goed bewonderen. Andere beesten zijn er ook, maar die houden zich vaak verborgen.

Circa 24 miljoen Ghanezen wonen op een oppervlakte van zeven keer Nederland. Naar schatting veertigduizend wonen er in de regio Amsterdam, waarvan de helft illegaal.

Ghana werd in 1957 onafhankelijk. Daarvoor was het een kroonkolonie van Engeland. Het rood in de vlag symboliseert het bloed van de mensen die vochten voor de onafhankelijkheid.

Sinds 1992 strijden twee grote politieke partijen, NPP en NDC, om de politieke macht. Voormalige dictator Jerry Rawlings werd tot twee keer toe democratisch gekozen tot president van de republiek.

De ‘Black Stars’ zijn de nationale voetbalhelden. Verschillende spelers spelen in de Nederlandse eredivisie.

Je hebt een paspoort nodig (dat na vertrek uit Ghana nog zes maanden geldig is) en een toeristenvisum. Een visum haal je bij de Ghanese ambassade.

De klok staat op GMT. In de winter is het één uur vroeger dan in Nederland en in de zomer twee. GMT staat voor zowel voor Greenwich Main Time als voor Ghanaian Maybe Time.

De zwarte ster in de vlag staat voor de Afrikaanse vrijheid. Ghana werd na de Tweede Wereldoorlog als eerste West-Afrikaanse land zelfstandig.

Het Voltameer voorziet het hele land van elektriciteit. Het is één van de grootste stuwmeren ter wereld.

Kofi Annan (ex-secretaris-generaal van de Verenigde Naties) is van Ghanese afkomst, net als de muzikant Kofi Ayivor. Beiden zijn op vrijdag (=Kofi) geboren.

“De zwarte met het witte hart” van Arthur Japin gaat over twee Ghanese prinsjes uit het Ashanti-rijk die in 1837 aan Nederland cadeau zijn gegeven.

Ghana is goed bereisbaar. Reisorganisaties verzorgen rondreizen op maat. Ook reizen op eigen gelegenheid is prima mogelijk.

Vier van de vijf Ghanezen moet rondkomen van minder dan twee Dollar per dag. Het noorden is droger en armer dan het zuiden. Zo'n 35% van de mensen in Ghana heeft tekort aan voedsel.

De officiële taal is Engels. Er zijn meer dan 45 inheemse talen.

Betalen gaat met Cedi (GHS of GH¢). De Cedi-cent heet Pesawa (Gp). Je hebt biljetten van ¢1, ¢5, ¢10, ¢20 en ¢ 50 en munten van ¢1 en Gp: 1, 5, 10, 20 of 50.

Het land is overwegend christelijk met een islamitisch noorden. Het Afrikaanse traditionele geloof is eveneens wijd verspreid. De godsdiensten leven tolerant naast elkaar.

Cacao en goud zijn de belangrijkste exportproducten. Landbouw draagt voor 40% bij aan het Bruto Nationaal Product. In 2007 is er olie gevonden.


RSS-feed: ghana_feed.xmlRSS-feed: ghana_feed.xml
HomeNieuwsAgendaGhanaWebshopMediadossierOver ons

KaartReisgidsFilmForumFotosTips

Click for English language Klik voor Nederlands